GÂNDUL FINANCIAR. Ce șanse au tinerii pe piața muncii. Andra Pintican, Undelucram.ro: Nu toți vor să fie plătiți, mulți vor doar oportunitatea de practică

GÂNDUL FINANCIAR. Ce șanse au tinerii pe piața muncii. Andra Pintican, Undelucram.ro: Nu toți vor să fie plătiți, mulți vor doar oportunitatea de practică
Andra Pintican, director marketing Undelucram.ro
Publicat: 11/05/2021, 21:38

Tinerii sunt dispuși să facă rabat la salariu pentru a câștiga experința necesară pentru a se angaja, a explicat, la GÂNDUL FINANCIAR, reprezentanta comunității Undelucram.ro, care a derulat un sondaj privind oportunitățile disponibile juniorilor pe piața muncii. Lipsa experienței practice din școală ar putea fi compensată prin implicarea companiilor în specializarea lor.

Anul 2020 nu a fost unul favorabil pentru tinerii care au vrut să debuteze pe piața muncii, arată rezultatele unui studiu derulat de comunitatea online Undelucrăm.ro. Dincolo de pandemie și de restricțiile aferente, juniorii spun că angajatorii vor forță de muncă proaspătă, dar îi refuză din cauza lipsei de experiență, a explicat, la GÂNDUL FINANCIAR, Andra Pintican, director marketing Undelucram.ro.

„Tinerii din comunitate ne-au comunicat discrepanțele de pe piața muncii: sunt declarații că se vrea forță de muncă proaspătă, se vor tineri ambițioși, dar în momentul în care aplică, sunt respinși întocmai pe motiv că nu au experință”, explică Andra Pintican, director marketing Undelucram.ro, comunitatea care a derulat recent un sondaj dedicat acestui segment.

Cel mai mulți dintre participanții la sondaj– cu o pondere de 78% – spun că nu au găsit oportunități de internship, practică, angajare, ucenicie, orice le-ar putea oferi o șansă de a câștiga experinență și a o trece în CV. „Nefericirea nu e numai a lor: avem o forță de muncă proaspătă, care așteaptă să fie specializată în câmpul muncii, dar nu găsește oportunitatea, nu găsește ușa pe care să intre și să înceapă să activeze”, spune Andra Pintican.

Mai mult, nu toți tinerii vor să fie plătiți, arată datele sondajului, ci mulți dintre ei își doresc doar oportunitatea de practică. „Și finanțele sunt importante, dar par dispuși să facă rabat și la asta, doar, doar să obțină o intrare”, a detaliat directorul de marketing al comunității Undelucram.ro.

Alexandra Cernian, UPB: „Domeniul IT este unul răsfățat pe piața muncii”

Pentru ca tinerii – studenții sau proaspăt absolvenți – să aibă șanse mai mari de reușită pe piața muncii, sistemul de învățământ ar trebui să pună accent pe practică, profesorii a trebui să își adapteze metodologia de predare la cerințele actuale de digitalizare și ar trebui să existe o relație apropiată între școală și companii, consideră Sorina Faier, expert recrutare top management, Elite Searchers.

„Companiile trebuie să fie și mai deschise către studenți, să le ofere internshipuri, pentru că și acea mică experiență de trei luni în practică va conta după absolvire și își vor găsi un job mult mai ușor”, a explicat Sorina Faier, la GÂNDUL FINANCIAR.

Un caz fericit pe piața muncii este al studenților din domeniul IT, care au șansa de a participa la internshipuri oferite de companii interate să atragă specialiști, în contextul deficitului de forță de muncă. „Domeniul IT este unul răsfățat pe piața muncii și probabil absolvenții noștri se confruntă cu mai puține dintre problemele evidențiate în studiu”, admite Alexandra Cernian, lector universitar al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice din București.

Studenții instituției pot participa la intershipuri între anul III și anul IV de studii oferite de companii, descoperă ce li se potrivește cel mai bine pentru o viitoare carieră și foarte mulți dintre ei ajung ulterior angajați ai respectivelor companii, a detaliat și Alexandra Cernian, în intervenția din emisiunea GÂNDUL FINANCIAR.

„Nu putem noi să le impunem companiilor, mai ales după o criză, după o pandemie, să finanțeze, dar ar putea să își aloce un buget pentru asta, pentru că până la urmă resursa umană este cea mai importantă într-o companie și pregătirea lor și ei îți vor aduce succesul și rezultatele pe care le dorești. Cu cât îi pregătești mai din timp, cu atât mai din timp îți vor putea livra rezultatele pe care le dorești tu”, a conchis Sorina Faier.

„E cazul ca mediu academic și de business să facă parteneriate. Evident că în perioada asta e foarte greu să scoți bani din buzunar, când abia ții compania și angajații existenți, dar mă gândesc și la soluții non-financiare, de exemplu timp pentru mentorat din partea managerilor”, a sugerat Andra Pintican.

În funcție de domeniu, studenții care își găsesc un loc de muncă pot primi în mână salarii cuprinse între 1.600 și 2.750 de lei, în sectorul producției, și între 2.800 și 4.700 lei, în IT, potrivit estimărilor resprezentanților Undelucram.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia